Mitä ihmettä?  Blogin Liskonainen haastoi minut kertomaan viidestä kirjasta, jotka ovat vaikuttaneet minuun, jotenkin. Voi minua! Miten ihmeessä minä osaisin valita viisi kirjaa niistä kaikista kymmenistä, ellei sadoista kirjoista, joita olen suorastaan ahminut pienen elämäni varrella? Lähimmäiseni näes tietävät että, jos vain kirjan saan nokkani eteen, niin minua ei tässä maailmassa oikein tavoita kuin hetkellisesti. Minut löytää milloin misstäkin velhon tornista, orpotytön/pojan matkasta, sankarien taisteluista, intiaanitiipiistä tai ihan mistä vain. Kauon saa minua herätellä tähän päivään, kun kirjan nokkani alle pistän. Taisin sanoa sen jo?

No joo, mut joo, totanoin, joo Jäin mietteisiin. Siis sinne kirjahyllylle näes. Tai paremminkin tuonne pääkoppani sisälle kellahdin hyvään nojatuoliin ja selaamaan mieleni sopukoiden kirjahyllyä. Sinne on piilotettu jo kauan sitten monet kirjat, jotka ovat vaikuttaneet minuun jo ennen kuin osasin lukea. Minulle näes luettiin säännöllisesti kirjoja pienestä pitäen. Iltasaduksi luettiin milloin Topeliusta, milloin muita vanhoja satuja. Lindgren oli yksi suosikeistani, jota iltasatuna isäni lukemana kuuntelin. Silmät pyöreänä jännityksestä, hengityksel melkein unohtaen kuuntelin tarinan Ronjasta, ryövärin tyttärestä. Epäilen kuitenkin, että erään lähtölaukauksen fantasiapuolen kirjallisuuteen antoi tämä kirja

(klikkaa kuvaa isommaksi)

Arvosanoja 89 kpl

 


Hae HelMet-kirjastosta
Kirja :  Veljeni, Leijonamieli Pikahaku:
Kirjailija :  Astrid Lindgren
Julkaistu :  1974
Kustantaja :  WSOY
Alkup.nimi :  Bröderna Lejonhjärta
Tyyli :  Fantasia, Lastenkirjallisuus   Tilaa kirja (BookPlus)

Alkuteos ilmestynyt 1973. Suomentanut Kaarina Helakisa. Kuvittanut Ilon Wikland. Sidottu.

”Juuri Nangijalasta tulivat kaikki sadut, sillä siellähän kaikki semmoinen tapahtui, ja jos sinne pääsi, niin sai seikkailla aamusta iltaan ja öisinkin, sanoi Joonatan. Niin niin, Korppu. On se toista kuin maata täällä ja yskiä ja olla aina kipeä, niin ettei voi leikkiäkään ikinä.”

Pohjolan suuren lastenkirjailijan Astrid Lindgrenin henkeäsalpaava saturomaani hyvän ja pahan taistelusta, rakkaudesta, kuolemasta ja pelon voittamisesta.

Lisännyt FreakyMike 05.11.2003, 21:22
Muokannut Thialfi 17.01.2009, 19:43

 
   
 

Huom! Arvostelun tulee olla vähintään 250 merkkiä pitkä. Nyt merkkiä.
  Kirjan arvostelut
  (arvosteluja yhteensä 0 kpl)
 

Kirja oli varmaan niitä ihan ensimmäisiä kirjoja, joita itsenäisesti luin. Vieläkin hymyilyttää se into, jolla ahmin kirjan. Tosin menihän lukemiseen aika kauan. Olinhan vielä ekaluokkalainen ja vasta tajunnut, kuinka mahtavaa on lukea ihan itse.

Hmm. Nyt tulikin mieleen. Seuraavat kirjat eivät olleet fantasiaa. Olisiko osuutta asiassa sillä, ettei siihen aikaan ollut kyseistä genreä tarjolla. Kyseisen lajin kirjoja kun oli vain kourallinen kotikuntani kirjastossa..

Seuraavaksi keskityin lukemaan Enid Blytonia. Taisin lukea kaikki hänen silloin suomennetot teoksensa, ainakin kaikki ne, jotka olivat kuntani kirjastossa. Siis marssijärjestyksessä; viisikot, sos, salaisuus ja seikkailu- sarjat. Mutta eivät ne nyt niin hirveästi kyllä vaikuttaneet. Toisin kuin inkkarikirjat! Voi kuinka minä ahmeinkaan delaware-kirjoja + muita inkkarikirjoja. Kaikkein eniten kuitenkin minua kiehtoivat Nopsajalka-kirjat.

Tämänhetkisen tietämyksen valossa Nopsajalkakirjoja on kaksitoista, ja ne jakautuvat neljään kolmen kirjan sarjaan. Sarjojen looginen järjestys on seuraava:

Boy Pioneer

  • Nopsajalka. Wild Oaks. Ned Shelton ja Vesa.
  • Nopsajalka suurissa metsissä.
  • Väijytys Ohiossa.

New Deerfoot

  • Nopsajalka, vaeltava intiaani. Woodvale. Big Shelton, Ralph Genther, Simon Kenton, Dinah-täti, George ja Victor Shelton.
  • Nopsajalka preerialla.
  • Nopsajalka Kalliovuorilla.

Log Cabin

  • Nopsajalka seikkailee. Jack Carleton, Otto Relstaub.
  • Punanahkojen käsissä.
  • Nopsajalka erämaassa.

Deerfoot

  • Nopsajalka ja uudisraivaajat. Greville. Terence Clark, Frederick Linden
  • Nopsajalka ja turkismetsästäjät.
  • Nopsajalan viimeinen taistelu.

 

Tämäkin kirjaluettelo aiheuttaa minulle nostalgiaryöpyn. Muistan vieläkin kuinka katkerasti itkin päästessäni tun viimeisen taistelun loppusivuille. Viimeisen luvun luin varmaan.. noh, monia kertoja ja joka kerta olin ihan maissa. Kirjoilla oli kuitenkin se vaikutus, että minä opettelin hiipimään hiljaa kuin intiaani. En onnistunut maastossa siinä hiippailuhommissa, mutta sain kyllä useammin kuin kerran koulukaverit, ystävät ym, muut säikyteltyä. Ja vain sillä, että ilmestyin vain hiljaa paikalle, kenenkään kuulematta tuloani.

Kuten huomaatte, minun kirjavalikoimani taitaa käsittää hieman enemmän kuin ne viisi kirjaa *leveä wirnistys* Juu, ja nämä tosiaan ovat hieman erilaisia kirjoja mitä muiden luokkani/kouluni tyttöjen lukemat kirjat. He taisivat keskittyä Merja Jaloon, Tiina- ja Lotta-kirjoihin sekä neiti etsiviin. Minua ei paljoa kiinnostanut lukea samoja kirjoja. Asia ei ole siinä, etteikö olisi olleet hyviä kirjoja, vaan siinä, että minua pidettiin muutenkin outona, niin ollaan sitten kunnolla outo! Siis silloin.

Ok, seuraava minuun vaikuttanut kirja, odotappas hetkinen.. Aaa, taisi olla tämä sarja

(klikkaa kuvaa isommaksi)

Arvosanoja 103 kpl

 


Hae HelMet-kirjastosta

Kirja :  Velho ja leijona Pikahaku:
Kirjailija :  C. S. Lewis
Sarja :  Narnian tarinat, 1.osa
Julkaistu :  1960
Kustantaja :  Otava
Alkup.nimi :  The Lion, the Witch and the Wardrobe (link to English page)
Alkup.sarja :  The Chronicles of Narnia (link to English page)  
Tyyli :  Fantasia, Nuortenkirjallisuus   Tilaa kirja (BookPlus)

Alkuteos ilmestynyt 1950. Suomentanut Kyllikki Hämäläinen.

Vuoden 1951 Retro-Hugo-palkintoehdokas 2001.

Eletään toisen maailmansodan aikaa. Peter, Susan, Edmund ja Lucy lähetetään maalle vanhan professorin luo pakoon Lontoon pommituksia.

Kerran lasten ollessa piilosilla Lucy kätkeytyy vanhaan, pölyiseen vaatekaappiin – ja päätyy toiseen maailmaan, Narniaan. Alkaa huikea seikkailu ihmeellisessä mieli­kuvitus­maailmassa, johon vain lapset pääsevät.

Luin nämä kaikki Narnia aiheiset kirjat. Nämä antoivat lähtölaukauksen minun orastavalle uskolleni. Seuraavaksi luinkin ikuisia kertomuksia- sarja kirjoja ja löysin paljon yhtymäkohtia kirjojen välillä. Tai paremminkin Velhon ja leijonan sekä Johanneksen evankeliumin välillä. Toinen tällainen yhtymäkohta olikin Narnian viimeisen taistelun sekä raamatun ilmestyskirjan välillä. Uskoni alkoi kasvaa.

Sitten yläasteella lukulistalle tuli tämä järkäle, Eiji Yoshikawan romaani Musashi. Vaikka kirja on fiktiivinen, se edesauttoi minun historiankiinnostustani. Sen lukeneena aloin tutustua Japanin historiaan, samuraijärjestöön, geichan perinteisiin ja sitä kautta sitten muinaiseen egyptiin, kreikkaan ja sen mytologiaan ja niin edelleen. Historia, mikä oli yli 500 vuotta vanhaa, kiinnosti hirvittävästi. Vahinko, etten löytänyt Musashista kuvaa tai muuta asiallista tietoa.

Viimeisenä onkin sitten tämä:

(klikkaa kuvaa isommaksi)

Arvosanoja 259 kpl

 


Hae HelMet-kirjastosta

Kirja :  Taru sormusten herrasta Pikahaku:
Kirjailija :  J. R. R. Tolkien
Sarja :  Taru sormusten herrasta
Julkaistu :  1985
Kustantaja :  WSOY
Alkup.nimi :  The Lord of the Rings (link to English page)
Alkup.sarja :  The Lord of the Rings (link to English page)  
Tyyli :  Fantasia   Tilaa kirja (BookPlus)

Alkuteokset: The Fellowship of the Ring, 1954, The Two Towers, 1954 ja The Return of the King, 1955. Alkuteos julkaistu ensimmäisen kerran yksissä kansissa 1968. Suomentaneet Kersti Juva ja Eila Pennanen. Runot suomentanut Panu Pekkanen. Tarkistettu laitos: WSOY, 2007. Uudistettu oikeinkirjoitus. Ulkoasu: Sami Saramäki. Sidottu. Painostiedot Kontuwikissä.

Kaikenikäisten fantasiaklassikko, hobittien tarina, on tulvillaan seikkailuja, jännitystä ja huumoria.

Taru Sormusten Herrasta on kaikenikäisten fantasiaklassikko, tarina joka on tulvillaan seikkailuja, jännitystä ja huumoria. Se sijoittuu Keski-Maahan ja sen muinaisuuteen, jolloin maata asuttivat uljaat haltiat, pelottomat ihmiset, sitkeät kääpiöt – ja hobitit.

Hobitit ovat vähäpätöinen kansa, joka rakastaa elämän yksinkertaisia iloja, maalaisruokaa, olutta ja kessua. He ovat pienikasvuisia ja iloluontoisia, laiskojakin, mutta pohjimmiltaan sisukkaita. Kun tummat pilvet alkavat kerääntyä Keski-Maan taivaalle ja vihollinen uhkaa, pienet ja hiljaisetkin joutuvat tekemään sankaritöitä.

Hobitti Frodo Reppuli saa haltuunsa näkymättömäksi tekevän taikasormuksen, josta riippuu koko Keski-Maan kohtalo. Hänen on lähdettävä pimeyden valtakuntaan Mordoriin tuhoamaan sormus. Pitkälle, vaaralliselle matkalle hän saa seurakseen ystävänsä Samin ja suojakseen saattueen.

Oxfordin yliopiston professorin J. R. R. Tolkienin saaga on saanut huiman suosion myös Peter Jacksonin ohjaamana kolmiosaisena elokuvana.

Yhteisniteessä on tarkistettu suomennos ja uusi ulkoasu. Mukana on karttaliite.

Ymmärrätte kyllä miksi.

Kas, nyt olette tutustuneet mieleni kirjaston helmiin. Kokeilkaahan lukea, ovat osaltaan mieleenpainuvia.

Nyt on kuitenkin minun aika lähteä tekemään ruokaa ja kaikkea muuta kotihommaa. Mukavia lukuhetkiä toivotellen

F