Nyt on viimeisetkin leipomukset pois uunista. Sain sitten aikaiseksi vähän muuta, mitä olin alunperin suunnitellut. Mut hyvää tuli kumminkinSilmänisku

Kun sain viimein siivoukset tehtyä, mikä tarkoitti samantein koko keittiön siivoamista. Juu, en osaa leipoa jos lattialla on roskia joten lastasin lattiatkin siinä samalla kun siivosin kaikki tasot. Minulla on joku ihmeellinen ja naurettava luulo, että ne lattialla olevat roskat löytävät kumminkin tiensä taikinaan ellei niitä siivoa pois. Vähän toista tuntiahan siinä huhkasussa meni, mutta olin kyllä tyytyväinen itseeni.

Meinasin ensin tehdä ne porkkanasämpylät, mutta huomasin sitten laittaneeni raastimen pesukoneeseen ja avot, konehan oli päällä! Joten ensimmäisenä tein sitten nuo kookoshattarat.

Kookoshattarat

3 ja 1/2 dl kookoshiutaleita

2 tl vehnäjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

25 g sulatettua rasvaa

1 muna

1/2 dl sokeria


Sekoita kookoshiutaleitten sekaan vehnäjauhot ja leivinjauhe. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi. Lisää sulatettu rasva ja kookoshiutale-jauhoseos. Nosta lusikalla pieniä nokareita leivinpaperille ja paista uunin keskitasolla 180 asteessa noin 8-10 minuuttia.

 

Itse annoin noiden hattaroiden olla niin kauan, että ne olivat hieman tummia. Meillä kun koko porukka tykkää niistä rapeana, ei kuitenkaan palaneena.

 

Seuraavaksi pääsinkin tekemään niitä porkkanasämpylöitä. Taikinaan tuli lipsautettua hiukan liikaa porkkanaa (voiko sitä olla liikaa?). Mutta hyvää tuokin on, ainakin miehen mielestä. Sämpylöiden ohje löytyy kyllä uusimmasta yhteishyvän ruokaliitteestä, mutta kaippa minä voin sen tännekkin laittaa.

 

Porkkanasämpylät

200 g (n. 2-3 dl) porkkanaraastetta

3 dl maitoa

1 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

2 rkl öljyä tai sulatettua rasvaa

3 dl kaurahiutaleita

noin 6 dl vehnäjauhoja


Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (42 asteiseksi) lisää suola ja hiiva, joka on sekoitettu desiin jauhoja. Lisää porkkanaraaste, kaurahiutaleet ja suurin osa jauhoista. lisää vaivaamisen loppuvaiheessa öljy / rasva ja jauhoja sen mukaan, ettei taikina jää liian löysäksi. Anna taikinan kohota lämpimässä noin vartti - puoli tuntia.

Vaivaa kohonnutta taikinaa hetki ja jaa se osiin. (Itse sain aikaan 20 palaa, ohjeessa mainittiin 16) Pyörittele palat sämpylöiksi ja anna kohota vielä vartti. Voitele munalla tai vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita (hiutaleet ei välttämättömiä). Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.

 

Sillä aikaa kun minulla oli tuo sämpylätaikina nousemassa, päätin tehdä jotain hyvää ala ex tempore. Selailemaan reseptivihkosta ja löytyihän sieltä hyvä muffiniohje, jota hiukan muuttelin. Alkuperäinen ohjehan on karkkimuffiniohje, jonka voin yleisön pyynnöstä laittaa tänne myöhemmin. Nyt siis liitän tänne sen mukaellun muffiniohjeen, johon laitoin karkin tilalle punaviinimarjoja.

 

Marjamuffinit

4 munaa

2 dl sokeria

150 g sulatettua rasvaa

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vanilliinisokeria

n. 2 dl jäisiä viinimarjoja


Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää jauhoseos sekä rasva vuorotellen munasokerivaahtoon varovasti vatkaten. lisää vielä jäiset marjat lusikalla sekoittaen. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

 

Kerkesin jopa paistaa nuo muffinit ennen kuin porkkanasämpylät olivat paistovalmiusessa. Viimeiseksi tein sitten hiivaleipäohjeella tavallisia sämpylöitä litran taikinan. Sitä ohjetta en enää jaksa tilittää tänne, ohje kun löytyy hiivaleipäjauhopussin kyljestä. Mitä nyt ohjeessa puhutaan kahdesta ruokalusikallisesta siirappia, niin vähensin sen yhteen. Minä kun en pidä liian makeasta leivästä.

Mutta nyt on siis leivottu ja pitääkin tästä lähteä suunnittelemaan päivän ruokaa joten palataan taas kun innostun.